Употреба пробиотика у сточарству

"Повећан интерес у коришћењу пробиотика у сточарству је настао услед све ригорознијих европских регулатива о употреби антибиотика у сточарској производњи."

Уношење микроорганизама путем хране има позитиван ефекат на здравље људи и животиња. Док је употреба пробиотика за људе широко распрострањена, употреба пробиотика у сточарству је занемарљива. Најновија истраживања се интензивно баве развијањем пробиотичких препарата за животиње, базираних на употреби бактерија млечне киселине (БМК), бактерија врста рода Bacillus или квасаца. Стога се пробиотици сматрају адекватном алтернативом када су у питању цревне инфекције код животиња, нарочито код младунаца. Успостављање добре микрофлоре насељавањем БМК у цревима новорођених животиња непосредно по рођењу има за резултат здравије животиње.

Животиње се у првим данима по рођењу инфицирају бактеријама из окружења у коме се налазе, што је изузетно важно за развој њиховог имунитета. Међутим, често се догађа да се новорођене животиње у том раздобљу инфицирају и патогеним цревним бактеријама (Enterobacteriaceae), што доводи до цревних инфекција праћених дијарејом, губитком на тежини, а не ретко и угинућем животиња, што представља значајан економски губитак за сточарску индустрију. С обзиром да се у том случају прибегава употреби антибиотика у терапији цревних инфекција, то представља додатни проблем у сточарској и прехрамбеној индустрији.
probiotik
probiotik

Ферментисани производи од млека са пробиотским бактеријама су производи добијени ферментацијом млека деловањем пробиотских стартер култура или комбинацијом стартер култура са другим бактеријама млечне киселине.

Већина пробиотика који се тренутно користе у Србији је предвиђена за храњење младунаца, док је ХИРА ВЕТ пробиотик (због безбедног статуса бактерија које улазе у њен састав) намењена бременитим животињама при чему младунци добијају пасиван имунитет од мајке и имунизовани су већ у првим данима живота.

Производна технологија пробиотика је у складу са основним принципима HACCP стандарда.